Planera och identifiera
En lyckad forskningsprocess börjar med god planering. För att hitta rätt data är det viktigt att känna till vad det finns för datakällor, vilka verktyg som finns för att identifiera relevant data och hur data ska hanteras under och efter forskningsprojektet.
Data finns på många håll, exempelvis i statliga myndighetsregister, kommunala databaser och vid svenska lärosäten. Varje datakälla har sina regler och processer för åtkomst, och vissa data kräver särskilda tillstånd för att användas i forskning. Datahållande organisationer och forskningsinfrastrukturer i Sverige erbjuder olika slags stöd eller tjänster för att identifiera data.
Forskning kan baseras på olika typer av data, såsom mikrodata, individdata, aggregerade data eller öppna data. Valet av datatyp påverkar hur informationen kan användas och vilka krav som ställs på hantering och säkerhet. En datahanteringsplan är ett viktigt verktyg för att strukturera hur data samlas in, lagras, analyseras och arkiveras. Många forskningsfinansiärer ställer krav på en sådan plan.
Publicerat den
Uppdaterat den