Dataguiden, Vetenskapsrådet, startsida
Dataguiden, Vetenskapsrådet, startsida

Datahanteringsplan stödjer god datahantering

För att underlätta planering, dokumentation och hantering av de data som samlas in under ett forskningsprojekt kan en datahanteringsplan vara ett stöd för både forskaren och stödfunktioner vid lärosätet. Flera forskningsfinansiärer ställer också krav på att det finns en datahanteringsplan om projektet genererar forskningsdata.

God datahantering är en central del av god forskningssed. Att en datahanteringsplan beskriver hantering av data underlättar också återanvändning av data i ny forskning.

Datahanteringsplanens roll i forskningsprojekt

Med hjälp av en datahanteringsplan (DHP, på engelska ofta kallad Data Management Plan, DMP) kan forskare beskriva hur data som samlas in ska hanteras under forskningens gång och hur den ska tas om hand efteråt. Datahanteringsplanen bör ses om ett levande dokument som kan utvecklas och revideras under projektets hela livscykel. En datahanteringsplan kan bland annat stötta vid arbete med att:

  • dokumentera olika centrala datahanteringsmoment och frågor, för att underlätta datahantering och användning av data
  • identifiera vilka behov ett projekt har vad gäller datalagring, beräkningsresurser eller tillgång till en specifik forskningsinfrastruktur
  • identifiera hur forskningsdata ska hanteras i enlighet med gällande lagstiftning, riktlinjer, policys och regelverk
  • dokumentera rättslig grund för att begära ut och hantera personuppgifter vid forskning, särskilt i planeringsfasen.

Så öppet som möjligt, så begränsat som nödvändigt

Öppen tillgång till forskningsdata innebär att forskningsdata publiceras fritt på internet och kan återanvändas om källan anges. All forskningsdata kan dock inte göras fritt tillgänglig. Vid användning av individdata eller annan känslig data som inte kan publiceras fritt bör man undersöka om metadatabeskrivningar kan användas i stället. Bedömningen av öppenhet baseras på lagstiftning och principen ”så öppet som möjligt, så begränsat som nödvändigt”. Det är viktigt att forskningsresultat delas enligt gällande lagstiftning. Resultaten kan vara data men också koder, mjukvara eller publikationer.

Forskningsfinansiärers krav på datahanteringsplaner

Flera forskningsfinansiärer har som krav att en datahanteringsplan tas fram inom projekt som de finansierar, och det är forskningshuvudmannens ansvar att säkerställa att det finns en sådan plan. Oftast krävs att datahanteringsplanen är på plats när ett projekt inleds.

Stöd och vägledning för datahantering

Stödfunktioner vid lärosäten, forskningsinfrastrukturer, domänspecifika och internationella initiativ och organisationer har ofta mallar för datahanteringsplaner. Dessa kan vara gratis eller erbjudas som betaltjänster. Vissa forskningsinfrastrukturer har tagit fram eget stödjande material, som till viss del skiljer sig åt vad gäller exempelvis utseende och formulering, men utgår ifrån Science Europe:s baskrav och vägledning för datahanteringsplaner. Vid lärosätena finns det forskningsstödjande funktioner som hjälper forskare med frågor kring hur forskningsdata kan göras tillgänglig och bevaras. De kan erbjuda utbildning och stöd avseende till exempel datahantering, dokumentation, samt med att ta emot och granska dataset.

Vetenskapsrådets krav och stöd

Projekt som finansieras av Vetenskapsrådet måste ha en datahanteringsplan och rekommenderas att använda den mall som utvecklats i samarbete med Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF. Mallen grundas på Science Europe:s så kallade baskrav. Utöver detta erbjuder Vetenskapsrådet en digital tjänst för datahanteringsplan, via Sunet, som anslutna lärosäten kan använda mot en kostnad.

SciLifeLab:s verktyg

SciLifeLab erbjuder information om datahantering inom life science området under hela forskningens livscykel. De rekommenderar att använda verktyg som tillhandahålls av det lärosäte där forskaren är verksam, vilket oftast är DMPOnline, eller att använda Data Stewardship Wizard som erbjuds av SciLifeLab.

Consortium of European Social Science Data Archives, CESSDA, guide

CESSDA:s datahanteringsplan (på engelska Data Management Expert Guide), går på ett strukturerat sätt igenom forskningsdatahanteringens olika delar. Även om fokus är på samhällsvetenskapliga data kan forskare inom andra områden ha nytta av guiden.

Publicerat den

Uppdaterat den