Forskningsdata vid svenska lärosäten
Vid universitet och högskolor finns stora mängder digital information som tagits fram inom ramen för forskningsverksamhet, så kallad forskningsdata, som ibland kan återanvändas i nya forskningsprojekt.
Forskningsdata som allmän handling
När en forskningshuvudman omfattas av offentlighets- och sekretesslagen blir de handlingar som skapas, tas emot eller lämnar organisationen allmänna handlingar. Det gäller även forskningsdata, som exempelvis digitala texter, bilder, ljud- och videomaterial, 3D-skanningar, observationer och experimentresultat. I tryckfrihetsförordningen finns det bestämmelser om allmänhetens rätt att ta del av allmänna handlingar, den så kallade Offentlighetsprincipen. Som huvudregel ska allmänna handlingar lämnas ut vid en begäran förutsatt att det inte hindras av sekretess.
För att forskningsdata ska kunna återanvändas krävs god datahantering, dokumentation och kvalitet under hela framställningen. Under forskningsprocessen lagras data enligt lärosätets rutiner, lokalt eller i forskningsinfrastrukturer. Efter projektets slut ska data, som samlats in eller skapats för att besvara konkreta forskningsfrågor, värderas för att avgöra vad som får gallras, vad som ska bevaras och om det kan tillgängliggöras.
Om forskningsdata publiceras och görs öppet tillgängliga på internet utan andra villkor än källhänvisning definieras de som öppna forskningsdata.
Identifiera forskningsdata
Det finns idag ingen heltäckande sammanställning av forskningsdata som framställts vid enskilda lärosäten eller på nationell nivå. Däremot erbjuder flera datainnehavare och forskningsinfrastrukturer i Sverige olika typer av stöd och tjänster för att identifiera data.
Sidan "Verktyg för att identifiera data" beskriver verktyg och system som kan användas för att identifiera forskningsdata, exempelvis portalerna researchdata.se från SND och dataportal.se från Digg. Här finns bland annat information om metadatakataloger, digitala system och dataportaler som underlättar sökning, delning och återanvändning av data från olika källor.
Publicerat den
Uppdaterat den