Verktyg och tjänster för att identifiera data
Datahållande organisationer och forskningsinfrastrukturer i Sverige erbjuder olika slags verktyg och tjänster för att identifiera data. De kan också användas för att identifiera data med potential att användas i forskning och innovation.
Här beskrivs ett antal verktyg och tjänster som utvecklats vid svenska myndigheter och hos forskningsinfrastrukturer för att tillgängliggöra metadata om registerdata, öppna data och forskningsdata. Skillnaderna mellan metadatatjänsterna är främst relaterade till deras inriktning, användningsområden och den typ av metadata och data de hanterar. Var och en av dessa tjänster är utformad för att möta specifika behov inom sina respektive domäner och användarkretsar.
RUT – metadatatjänst för registerdata och biobanksprovsamlingar
RUT (Register Utiliser Tool) är en metadatatjänst som utvecklats av Vetenskapsrådet för att bland annat kunna identifiera data i svenska register och biobanksprovsamlingar. Tjänsten utvecklas kontinuerligt för att möta forskares och registerhållande organisationers behov.
RUT tillhandahåller:
- En strukturerad överblick över datakällor genom en öppen Metadatakatalog. Metadatakatalogen har i dagsläget funktioner för att filtrera metadata utifrån registernivå samt tidsperiod det vill säga hur länge registret samlat in data.
- En detaljerad inblick i registrens innehåll på variabelnivå via ett Metadataverktyg. För att få tillgång till innehållet behövs ett konto, och tjänsten är kostnadsfri.
Den metadata som finns i RUT kan också utgöra ett underlag till registerforskares datahanteringsplan och annan dokumentation av forskningsdata, exempelvis i datarepositorium eller forskningsmetadatakataloger.
Att kunna göra en tydlig och precis beställning till registerhållande myndighet eller organisation är viktigt då varje variabel ska vara motiverad utifrån syftet med studien, studiedesignen och/eller studiepopulationen. Det är en viktig del i beställningen eftersom ett utlämnande från en registerhållande myndighet inte får vara mer omfattande än vad som krävs i förhållande till det ändamål för vilket de begärs ut.
RUT kan vara ett stöd i att identifiera och precisera ett underlag för dataförfrågningar, men det är alltid viktigt att ha en dialog med den datahållande myndigheten eller organisationen under planeringsfasen av ett projekt. Observera att själva ansökan och begäran om datauttag alltid sker enligt den datahållande organisationens processer.
Researchdata.se – portal för forskningsdata
Svensk nationell datatjänst, SND, är en forskningsinfrastruktur som utvecklar tjänster och verktyg för att underlätta hantering, delning och återanvändning av forskningsdata. SND tillhandahåller researchdata.se som gör det möjligt att söka och hitta forskningsdata från olika ämnesområden. Viss data kan laddas ner direkt via portalen, medan andra data har begränsad åtkomst och kan nås via förfrågan. Det finns också data är endast beskrivna i katalogen och nås via en annan portal/aktör.
SND:s digitala system DORIS är en övergripande ingång för lärosäten och forskande myndigheter och kan användas för att beskriva och dela forskningsdata via portalen researchdata.se. Systemet är byggt för att underlätta både för den som vill dela data och för den som arbetar i en stödfunktion och ska granska databeskrivningar. Forskningsdata som beskrivs i DORIS kan antingen lagras i SND:s repositorium eller i lokalt på lärosätet eller myndigheten. För att möjliggöra delning av data med känslig information har SND, tillsammans med Sunet, utvecklat en säker molnbaserad lösning för lagring och delning av data.
För att begära ut data med begränsad som identifierats via researchdata.se, men som har begränsad åtkomst, krävs forskningshuvudmannens tillstånd. Förfrågan ska innehålla syfte och projektbeskrivning för användning av data samt kontaktuppgifter till den som önskar ta del av materialet. Forskningshuvudmannen tar ställning till om datamaterialet kan lämnas ut, exempelvis genom en sekretessprövning.
Sveriges dataportal – metadata från offentliga och privata organisationer
Myndigheten för digital förvaltning, Digg, driver Sveriges dataportal, som främjar tillgången till och användningen av data som kan vara till nytta för samhället. I dataportalen är det möjligt att söka efter metadata, det vill säga information om datamängderna, från både offentliga och privata organisationer i Sverige samt att hitta stöd för att dela data.
Europeiska dataportalen – EU:s öppna data
Data.eu.portal är den officiella portalen för europeiska data. Portalen är en del i EU:s strategi för öppna data och kan användas för både kommersiella och icke-kommersiella ändamål. Ingående register är officiell statistik kopplad till myndigheters verksamhet och politiska organ.
Publicerat den
Uppdaterat den